Østerrike ligger godt plassert i Alpene og har et kjølig temperert klima med store temperaturforskjeller mellom sommer og vinter. Dette er perfekt for hvitvinsdruer som det er plantet mest av her. Grüner Veltliner er kanskje den mest kjente av disse og den, sammen med Riesling, vokser for det meste nord i landet. Vinene heller for det meste mot mineraler, og har som regel livlig syre og lang levetid. Landet har også i økende grad blitt kjent for sine lettere rødviner, – laget på druen Blaufrankish og den unike østerrikske Zweigelt.
Vinmarkene er som regel mindre og familieeide, noe som gjør at det fokuseres mer på kvalitet enn kvantitet. Østerrike er også Riedels hjemland, kjent over hele verden for sin produksjon av vinglass for enhver drue.
Østerrike nyter i dag stor suksess på det norske markedet grunnet god kvalitet kontra pris, for spennende viner og for innovative økologiske og biodynamiske produsenter som endrer spillet for de østerrikske vinmakerne.